Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

FTDI FT2232H in Ubuntu

Solved
4 posts / 0 new
joaodullius's picture
joaodullius
Junior(0)
FTDI FT2232H in Ubuntu

Hello,
I´m trying to use Minized in a Ubuntu 16.04.3 LTS system.
After connecting the USB cable, I can program the board through JTAG, but cannot access the UART port.
Looking at dmsg, the ttyUSB0 (uart?) port is getting disconnected soon after the cable is connected.
ttyUSB1 (jtag?) works fine.

I tried using two different boards, same behavior. In a Windows system the JTAG/UART dual USB-to-UART works fine.
Any ideas?
Follows dmsg results.
 
[ 4816.637755] usb 1-2: new high-speed USB device number 9 using xhci_hcd
[ 4816.785216] usb 1-2: New USB device found, idVendor=0403, idProduct=6010
[ 4816.785217] usb 1-2: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[ 4816.785219] usb 1-2: Product: JTAG+Serial
[ 4816.785219] usb 1-2: Manufacturer: Xilinx
[ 4816.785220] usb 1-2: SerialNumber: 1234-oj1
[ 4816.787167] ftdi_sio 1-2:1.0: FTDI USB Serial Device converter detected
[ 4816.787190] usb 1-2: Detected FT2232H
[ 4816.787307] usb 1-2: FTDI USB Serial Device converter now attached to ttyUSB0
[ 4816.788636] ftdi_sio 1-2:1.1: FTDI USB Serial Device converter detected
[ 4816.788660] usb 1-2: Detected FT2232H
[ 4816.788764] usb 1-2: FTDI USB Serial Device converter now attached to ttyUSB1
[ 4818.561830] ftdi_sio ttyUSB0: FTDI USB Serial Device converter now disconnected from ttyUSB0
[ 4818.561859] ftdi_sio 1-2:1.0: device disconnected
 

JFoster's picture
JFoster
Moderator(55)
Hello Joadullius,

Hello Joadullius,

As you plug in your MiniZed two ports enumerate USB0 and USB1. For using the MinIZed you must connect to USB1. Try that and tell me how it worked.

Thanks,

Josh

joaodullius's picture
joaodullius
Junior(0)
Thanks for the Reply.

Thanks for the Reply.
I don't know why, but some days later both ttyUSB0 and ttyUSB1 started to work properly after cable pluging.
May something was wrong with my Ubuntu system...

joaodullius's picture
joaodullius
Junior(0)
Thanks for the Reply.

Thanks for the Reply.
I don't know why, but some days later both ttyUSB0 and ttyUSB1 started to work properly after cable pluging.
May something was wrong with my Ubuntu system...